Bel 035-601 01 67 voor vragen en advies
Van Doorn Soest

Deelname bomengranulaat proef gemeente Amsterdam

11-03-2019
Deelname bomengranulaat proef gemeente Amsterdam

In ons land wordt op veel plekken bomengranulaat toegepast als groeimedia voor bomen. Op initatief van de bomendienst van de gemeente Amsterdam is er een unieke praktijkproef gestart met verschillende soorten boomgranulaat van diverse producenten. Het doel van de proef is inzicht krijgen in de ontwikkelingen en resultaten over een langere periode van de verschillende soorten bomengranulaat ten opzichte van elkaar.

Het beschikbaar gestelde terrein is gelegen in Dortmuiden. Daar zijn deze winter 180 iepen geplant in 12 verschillende soorten bomengranulaat en drie soorten bomenzand van 7 verschillende leveranciers. Wij zijn één van de 7 producenten.

Deze proef duurt vijf jaar en de bomen worden in die tijd regelmatig gecontroleerd op:

  • Draagkracht
  • Waterhuishouding
  • Luchthuishouding
  • Voedingsstoffen bij de groei en ontwikkeling
  • Wortelontwikkeling

Naast de producenten zijn er meerdere partners in het onderzoek; Bomenwacht, Havenbedrijf Amsterdam, KOAC, RHP-RAG, KIWA, Eurofins, Van Hall Larenstein.

Van Doorn-Soest heeft een nieuw type boomgranulaat ontwikkeld en deze ingezet in deze proef; een speciaal samengestelde boomgranulaat op basis van een vulkanische gesteente met een deel graniet granulaat.

Wij zijn allen benieuwd naar de resultaten van de grootschalige proef.

Videofragment proef groeimedia Gemeente Amsterdam.


Nieuwsoverzicht

Copyright 2022 JdB groep Webdesign by RETO