Bel 035-601 01 67 voor vragen en advies
Van Doorn Soest

Inname Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw

13-12-2019
Inname Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw

Wij nemen grond en groenafval met Japanse duizendknoop en/of reuzenberenklauw in. 

Invasieve exoot
De Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw zijn invasieve exoten. Invasieve exoten komen van nature niet in Nederland voor en zijn schadelijk voor de natuur. Japanse duizendknoop is een sterk woekerend kruid en heel moeilijk te verwijderen. De plant heeft negatieve effecten op de verkeersveiligheid, de biodiversiteit en de waarde van (bouw)grond. De reuzenberenklauw komt steeds vaker voor in verstedelijkt gebied en kan vier meter hoog worden. Het sap van deze plant heeft een schadelijke werking op huid en ogen en kan flinke brandwonden zelfs blindheid veroorzaken.  

Onschadelijk maken Japanse duizendknoop
Naast het bestrijden van de plant op de groeiplaats, is het veilig afvoeren en verwerken van grond en groenafval met Japanse duizendknoop van groot belang. Gecontroleerde compostering maakt de Japanse duizendknoop onschadelijk. Met gecontroleerde compostering wordt bedoeld dat het materiaal onder specifieke procescondities minimaal drie dagen bij een temperatuur van 55 graden wordt gecomposteerd. Dit gebeurt alleen bij professionele composteerbedrijven, die hiervoor zijn gecertificeerd.

Bestrijden reuzenberenklauw
Volgens de Europese wetgeving is het verboden om de reuzenberenklauw te telen of te verkopen. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de reuzenberenklauw te bestrijden en zijn moeten maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Biologische bestrijdingsmethoden zijn begrazing door bijvoorbeeld schapen, behandeling met schimmels en behandeling met aaltjes bij de ondergrondse delen en met kevers bij de bovengrondse delen. Tevens wordt de reuzenberenklauw bestreden door het uitsteken van jonge planten en het uitboren van de wortel van oude en jonge planten. Herhaald maaien in combinatie met handmatig schoffelen voorkomt dat de plant in bloei komt of tot zaadvorming overgaat.

Landelijk protocol omgaan met Aziatisch duizendknopen
Stichting Probos heeft samen met een aantal andere partijen een Landelijk protocol gemaakt over het omgaan met Aziatische duizendknopen. Dit protocol biedt handvatten om verspreiding van Aziatische duizendknopen tegen te gaan en de duizendknopen te beheersen en te verwijderen. Van Doorn-Soest werkt volgens dit protocol.

Inname Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw
Van Doorn-Soest neemt grond en groenafval in met Japanse duizendknoop en/of reuzenberenklauw. Dit moet vooraf worden aangemeld en separaat worden ingeleverd. Bel 035-6010167 of stuur ons een e-mail.

Meer informatie over verwerking Japanse duizendknoop
Zie meer informatie over het veilig verwerken van de Japanse duizendknoop op https://bvor.nl/blog/veilig-verwerken-japanse-duizendknoop/

Videofragment invasieve exoten
Bekijk een videofragment van de RVO over invasieve exoten


Klik op een foto voor vergroting

Nieuwsoverzicht

Copyright 2022 JdB groep Webdesign by RETO